EN DEFENSA DE LA PLURALITAT, LA IGUALTAT, LA LLIBERTAT
Sense diàleg, sense negociació, sense consens polític i social. Enmig d’una excepcional pandèmia mundial que demana un gran sacrifici a les famílies, alumnat, treballadors, equips directius i titulars dels centres. Amb una tramitació parlamentària exprés que, per primer cop, s’ha vetat la participació de la societat civil. Així és cóm el govern, des de la imposició, va aprovar aquesta llei. Ni és el moment, ni són les formes. Després de les diferents concentracions realitzades contra la llei i la històrica manifestació del passat dia 22 de novembre a moltes capitals i ciutats de l’estat, el govern no s’ha dignat a parlar amb la societat, menyspreant les opinions i sentiment de milions de famílies i educadors.
La LOMLOE té una gran carga ideològica, que restringeix durament drets i llibertats individuals i col·lectives. Atempta contra la llibertat d’educació perquè proposa una dràstica reducció del pluralisme i del dret a triar de les famílies.
Rebutgem aquesta llei amb contundència. També rebutgem les calúmnies i falsedats que s’estan dient sobre l’ensenyament d’iniciativa social, sobre les famílies que la triem lliurement, sobre els seus treballadors i els seus titulars amb l’únic objectiu de desprestigiar un sector que contribueix, de forma molt molt positiva, a l’educació i la formació d’una bona part de la societat. La concertada, la religió, la diferenciada, l’educació especial, no són problemes reals del sistema educatiu, però la llei vol la seva desaparició.
La LOMLOE assigna a l’ensenyament d’iniciativa social un paper absolutament subsidiari en relació amb l’ensenyament públic. La programació de la xarxa de centres i la oferta de places escolars es farà sense tenir en compte el que les famílies sol·liciten i s’escolaritzarà en funció de les decisions i interessos de les administracions. El dret a decidir és dels pares i han de ser les administracions les que ho facin per ells.
S’afirma a la llei que el dret a l’educació de tots l’han de garantir els poders públics a través de l’oferta exclusiva de places escolars públiques. I la concertada?, no contribueix al dret de tots a l’educació des de fa més de 40 anys? L’estat, l’administració, han de ser subsidiàries dels drets que tenen les famílies, els ciutadans, i no a l’inrevés.
Avui ens manifestem contra la LOMLOE i a favor de la llibertat, la pluralitat i el dret a escollir. Defensem i reclamem:
- Que la societat és diversa, democràtica, tolerant i participativa. Per això, l’escola també ha de ser plural, gratuïta i universal. Això només és possibles si hi ha diversitat d’escoles amb projectes educatius i pedagògics propis i es pot triar lliurement.
- Que l’ensenyament concertat possibilitat un model plural, heterogeni i inclusiu. Desitgem una educació pública plural i de qualitat, però això no s’assoleix legislant contra l’ensenyament concertat i la seva diversitat de projectes.
- Defensem la pacífica i harmònica convivència de totes les propostes, siguin pública, concertades o privades. No acceptem que la LOMLOE permeti imposar la distribució de l’alumnat basat en la planificació arbitrària de l’administració per damunt de les necessitats reals d’escolarització manifestades per les famílies.
- Exigim a l’Estat i a les administracions que acompleixin amb la seva obligació de finançar adequadament els centres educatius públics i concertats per tal de garantir la gratuïtat real, cobrint les seves necessitats materials i de recursos humans en igualtat de condicions, doncs tots ells han de prestar un servei educatiu d’interès públic d’igual qualitat d’abast de tothom.
- Demanem que es respectin els drets i acords internacionals que existeixen sobre l’assignatura de religió. És una opció de les famílies, que la trien lliure i voluntàriament.
- Demanen al govern una dotació suficient de recursos per atendre la diversitat als centres ordinaris i a les escoles d’educació especial, i donar compliment al decret d’escola inclusiva de 2017.
- Denunciem que la LOMLOE abandona els treballadors i professionals de la concertada i de l’educació especial al no introduir cap millora que permeti equiparar i millorar les seves condicions laborals. La nova llei hauria de garantir el finançament suficient per tal de millorar aquestes condicions dels docents, personal d’administració i serveis i personal complementari de tots els centres educatius.
S’equivoquen si creuem que estarem callats davant d’aquesta malifeta. Seguirem dient NO a la LOMLOE.
Continuarem treballant a tots els fòrums i àmbits internacionals, nacionals, autonòmics, polítics i jurídics, per minimitzar les conseqüències negatives d’aquesta llei fins que es canviï, i tant de bo, sigui fruit d’un veritable pacte educatiu durable. En educació hi cabem tots i no sobra ningú.
Pels nostres fills!
Per la pluralitat del sistema educatiu!
Pel Servei d’Educació de Catalunya!
Pels nostres projectes educatius!
Per la nostra feina!
Sí a la pluralitat!!
Sí a la diversitat i la inclusió!!
Sí la llibertat d’educació!!
Sí a un sistema sense exclusions ni expulsions!!
Sí a la possibilitat d’educar, pensar i creure en llibertat!!
0 comentaris