La societat catalana s’ha expressat a les urnes i es comencen a intuir possibles pactes i coalicions de govern. A partir d’aquests acords coneixerem qui serà la persona encarregada de construir la societat en què viurem els quatre anys vinents.

Per aquesta raó, Més Plurals i la resta de la comunitat educativa que conformen la plataforma, demanem als partits polítics les següents tres coses:

Primer. Mantenir el seu compromís amb la igualtat de tracte entre escola estatal i d’iniciativa ciutadana.

Tots els partits polítics amb opcions de presidir la Generalitat han defensat que volen mantenir el concert de les escoles d’iniciativa social i desitgem que no se n’exclogui a cap; tot respectant els centres i grups que actualment tenen legalment el concert educatiu segons les resolucions de renovació emesos per la Generalitat. Ens agradaria, per tant, que mantinguessin la paraula donada per poder teixir tots plegats un sistema públic d’ensenyament propi de les societats avançades i democràtiques, com en la qual tots aspirem viure.

De la mateixa manera, s’ha de construir un sistema educatiu que posi solució a la desigualtat salarial entre el personal de l’escola estatal i concertada; esmeni l’infrafinançament crònic i sistemàtic de l’ensenyament, i que converteix l’escola d’iniciativa social en un model subsidiari contrari a la legislació catalana i les múltiples declaracions internacionals que defensen la llibertat d’elecció i ensenyament.

Segon. Compromís real per garantir la vertadera llibertat d’ensenyament.

L’infrafinançament sistemàtic de l’escola estatal i d’iniciativa ciutadana impossibilita que molts infants puguin gaudir en les mateixes condicions d’activitats complementàries i extraescolars. Aquesta diferència produeix una desigualtat d’oportunitats important que convé erradicar. No hi ha una única manera de fer-ho possible i les sensibilitats polítiques de cadascú hi aportarà diferents respostes, però això no hauria d’impedir-nos a buscar-hi una solució compartida.

Si això s’assoleix, llavors totes les famílies catalanes hauran adquirit un dret fonamental que ara com ara tenim parcialment escapçat: la vertadera llibertat d’elecció i ensenyament.

Tercer. Grans pactes escoltant a tota la comunitat educativa.

Fa pocs dies vàrem conèixer la negativa al diàleg per part del president de l’estat espanyol a reunir-se amb la plataforma que havia mobilitzat a prop de dos milions de persones arre de l’estat, aquest no és el model tradicional català. La LEC va ser aprovada per una gran i àmplia majoria que s’hauria de mantenir. Només així podrem afrontar amb èxit els nous reptes que té la nostra societat.

Per tot això i molt més demanem als nostres polítics que treballin per seguir fent una escola pública (tant estatal com d’iniciativa ciutadana) vertaderament inclusiva, igual i plural; principis necessaris per a tota societat democràtica i moderna.

Ens trobaran sempre disposats a col·laborar per millorar l’ensenyament de Catalunya.

Plegats ho aconseguirem,

Més Plurals